Deze handleiding kan gebruikt worden als naslagwerk om stamboomonderzoek te doen door een persoon met een Hindoestaanse achtergrond of voor een persoon met Hindoestaanse familieleden. In dit document wordt beschreven welke archiefbronnen er beschikbaar zijn, waar deze geraadpleegd kunnen worden en hoe de beschikbare archiefbronnen geïnterpreteerd kunnen worden en uiteindelijk verwerkt kunnen worden in een stamboom of in een familieboek.

 Genealogisch onderzoek richt zich voornamelijk op stamboomonderzoek (opvragen, raadplegen, verwerken en presenteren van stamboomgegevens). Het is binnen genealogisch onderzoek ook mogelijk om antwoorden te krijgen op bijvoorbeeld historische juridische kwesties of historische onroerend goed transacties.

Het vastleggen van een Hindoestaanse stamboom kan antwoord geven op vele vragen. Zo kan men achterhalen wie de voorouders precies waren en uit welk deel van India men afkomstig was. Ook kan men informatie achterhalen omtrent de godsdienst, kaste en uiterlijke kenmerken van zijn of haar voorouders. Verder kan men verloren gaande familiebanden weer opnieuw aanhalen. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat een stamboomonderzoeker zich meer bewust kan worden van zijn of haar Hindoestaanse identiteit en dit op persoonlijke wijze een plek kan geven in de (Nederlandse) westerse maatschappij.

Het opvragen en raadplegen van diverse archiefbronnen kan zeer tijdrovend en intensief zijn. M.b.v. de handleiding wordt een beginnende onderzoeker wegwijs gemaakt in de diverse historische archieven in Nederland en in Suriname

Werkwijze stamboomonderzoek

Het verzamelen van gegevens voor stamboomonderzoek kan erg veel tijd in beslag nemen, in het bijzonder wanneer men een Hindoestaanse stamboom wilt samenstellen. Om zo succesvol mogelijk te kunnen zijn is het aan te raden om een bepaalde werkwijze aan te houden. Deze werkwijze wordt hieronder toegelicht:

Stappenplan Hindoestaans stamboomonderzoek

1. Begin met de oudste personen binnen de familie
2. Gebruik de online Hindoestaanse database binnen de website van het Nationaal Archief
3. Raadpleeg de volkstellingen Suriname van 1950 en 1921
4. Raadpleeg de Surinaamse geboorte- en overlijdensregisters (op microfiche)                              
5. Onderzoek gedigitaliseerde historische kranten online via Delpher.nl

Oudste personen binnen de familie

De meest eenvoudige manier om een begin te maken met stamboomonderzoek is het raadplegen van de oudste personen binnen de familie. Men kan informatie inwinnen over deze oudere persoon, zoals waar hij of zij geboren is, met wie is deze persoon getrouwd is (geweest), wat de namen zijn van de kinderen en naaste familieleden, wie waren zijn of haar (bet)(over)grootouders, wat zijn de namen van de broers en zussen van de (bet)(over)grootouders en wat kan men zich nog herinneren van vroeger. Andere interessante vragen die men kan stellen is waar men in Suriname gewoond heeft, wat voor beroep iemand gehad heeft, hoe men in contact is gekomen met zijn of haar partner en hoe het leven vroeger was. Het is erg belangrijk om zoveel mogelijk informatie schriftelijk vast te leggen. Deze waardevolle informatie kan in een later stadium gebruikt worden om verschillende verbanden of relaties tussen bepaalde personen, plaatsen en omstandigheden aan te kunnen tonen.

Hindoestaanse database – Arbeid op Contract – 

Binnen de website van het Nationaal Archief Nederland is de Hindoestaanse database – Arbeid op Contract – beschikbaar. In deze database zijn de persoons- en gezinsgegevens van Hindoestaanse immigranten en hun nakomelingen, die in de periode 1873-1916 als contractarbeider vanuit het huidige India (toen deel van Brits-Indië) naar Suriname zijn vertrokken. Binnen de database vormen de gegevens van elke geregistreerde immigrant een record. Ieder record bestaat uit een aantal velden die overeenkomen met de diverse typen gegevens die in de immigratieregisters werden genoteerd. U kunt van de voorkomende gegevens een uitleg krijgen. Afkortingen die in een record kunnen voorkomen worden verklaard in bijlage I.

Volkstelling Suriname 1921 en 1950

Volkstelling Suriname 1950 

De volkstelling Suriname 1950 (nummer archiefinventaris: 2.10.19.02) is momenteel alleen beschikbaar in het Nationaal Archief in Nederland (NAN). Dit archief is slechts gedeeltelijk openbaar toegankelijk vanwege de openbaarheidstermijn die onderdeel is van [beperkt wordt door?] de Wet Bescherming Persoonsgevens. Zo is het bij wet verboden om persoonsgegevens van mogelijk levende personen te publiceren. Hierdoor kan men, zonder toestemming en machtiging, geen geboorteakte in zien [inzien? RR] van iemand, bijvoorbeeld zijn buurman of zelfs een familielid. Geboorteakten zijn 100 jaar na de geboorte openbaar, huwelijksakten 75 jaar na het huwelijk en overlijdensakten 50 jaar na het overlijden.

Het archief van de volkstelling Suriname 1950 bestaat uit de volgende onderdelen:

– Telkaarten van de personentelling
– Telkaarten van de gezinstelling
– Telkaarten van de woningtelling

De telkaarten van de gezinstelling en woningtelling worden pas in 2026 openbaar gemaakt. Het archief van de personentelling is verder ingedeeld in district, afkomst en geslacht. Dit maakt het iets eenvoudiger om bijvoorbeeld te zoeken op een mannelijke Hindoestaan uit het district Commewijne.

De volgende telkaarten van de personentelling zijn inmiddels publiek toegankelijk (gespecificeerd op inwoners van Suriname met een Hindoestaanse achtergrond):

geboren 1886 – 1890 en eerder  geboren 1886 – 1905 geboren 1906 – 1915

De telkaarten van de jaren na 1915 hebben momenteel de status ‘openbaarheid beperkt tot 1 januari 2026’ en zijn tot deze datum niet beschikbaar voor genealogisch onderzoek. In Januari van elk nieuw jaar komt een telkaarten reeks [telkaartenreeks] beschikbaar. In Januari 2018 zal de reeks ‘geboren 1916 – 1917’ beschikbaar komen.

In bijlage II worden de verschillende begrippen en afkortingen van de telkaarten nader verklaard.

 De index van de volkstelling Suriname 1950 staat op de website van het Nationaal Archief Nederland (http://goo.gl/jUFVqx). Via de website van het Nationaal Archief Nederland is het mogelijk de telkaarten te reserveren en vervolgens in de studiezaal van het Nationaal Archief te onderzoeken. Antwoorden op vragen over de toegang en openingstijden kunt u eveneens op de website van het Nationaal archief vinden.

Volkstelling Suriname 1921

De volkstelling Suriname van 1921 kan men op verschillende manieren raadplegen. De volkstelling van 1921 is geheel openbaar en op microfiche beschikbaar in het Centraal Bureau voor de Genealogie (CBG). De microfiches zijn inmiddels ook gedigitaliseerd en beschikbaar op de website van het Nationaal Archief Nederland (eveneens beschikbaar op de website van het Nationaal Archief Suriname). Er is helaas geen index beschikbaar van de digitale scans op de website van het Nationaal Archief. Verder zijn In de loop der tijd is deze kaartenbakken in het CBG met microfiches door elkaar geraakt, waardoor ze vaker niet dan wel op alfabetische volgorde staat.

De volkstelling van 1921 bestaat uit namenklappers en registratiedocumenten per woning. De namenklappers bestaat uit kleine kartonnen kaartjes. De namenklappers zijn gecategoriseerd op afkomst (Hindoestanen en Indonesiërs zijn opgenomen in dezelfde categorie) en de eerste letter van een naam. Hierdoor kan iets eenvoudiger de juiste namenklappers van Hindoestanen raadplegen. De registratiedocumenten per woning zijn gecategoriseerd op district en Kring (vestigingsplaats). Let erop dat vanwege het ontbreken van een index het raadplegen van de microfiches in het CBG zeer tijdrovend kan zijn en het zelfs uren kan duren voordat de juiste namenklapper of registratiedocument per woning gevonden kan worden.

De namenklappers staan gedigitaliseerd als inventarisnummers 141 t/m 250 op de website van het Nationaal Archief. Vanaf nummer 203 t/m 205 kunt u de namenklappers van Hindoestanen en Indonesiërs vinden.

De namenklappers zijn via de volgende url beschikbaar op de website van het Nationaal Archief Nederland: http://goo.gl/gSxaYv. Het registratiedocument per woning kan men eveneens op de website van het Nationaal Archief Nederland opvragen via de volgende url: http://goo.gl/46XVBm.

Overige archiefbronnen Nederland

De volgende archiefbronnen zijn op microfiche beschikbaar in het Centraal Bureau voor de Genealogie en kunnen eveneens interessant zijn voor Hindoestaans stamboomonderzoek:

Burgelijke Stand Suriname

Een deel van de Burgerlijke Stand Suriname is ook op microfiches aanwezig in het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. Het gaat om de geboorteregisters van Paramaribo 1828–1912, de overlijdensregisters van Paramaribo 1858–1962, de huwelijksregisters van Paramaribo 1828–1937 en verschillende (niet complete) registers van districten.

Archief van het ministerie van Koloniën 1850-1900, inventaris 2.10.02                                            
Archief van het ministerie van Koloniën vanaf 1900, inventaris 2.10.36.014 De gouvernementsjournalen (in inventaris 2.10.02 beschreven onder inv. nrs. 6889-7104 en in inventaris 2.10.36.014 onder inv. nrs. 267-736) bevatten besluiten (oftewel resoluties) van de gouverneur over onder andere de huur en verhuur van percelen en winkels, gratieverlening en de overplaatsing van arbeiders naar andere plantages. De archieven zijn niet op naam ontsloten: onderzoek [ontsloten. Onderzoek?] is dus alleen zinvol als u weet of vermoedt dat iemand in aanraking is gekomen met de gouverneur vanwege een economische of juridische kwestie en zo ja, op welke datum dit (ongeveer) plaatsgevonden heeft. Als u in de database op deze site de vermelding ‘GR’ (Gouvernements Resolutie) of ‘res.’ (= resolutie) met een datum aangetroffen hebt, dan is dit een concrete aanwijzing.

De gouvernementsjournalen zijn per maand of per kwartaal ingebonden. Elk journaal heeft een inhoudsopgave. In de inhoudsopgaven van vóór 1900 worden geen namen vermeld (slechts een korte omschrijving van het besluit), in die van na 1900 wel. Let op: de gouvermentsjournalen zijn aanwezig tot en met 1951; archiefstukken jonger dan vijftig jaar zijn slechts in te zien na toestemming van de Directeur Nationaal Archief.

Voorbeeld: U weet dat de heer Roman vanaf 1924 een winkel bezat. U kijkt in de studiezaal in inventaris 2.10.36.014 en zoekt in de serie gouvernementsjournalen Suriname naar het jaar 1924. Dit zijn de inventarisnummers 398-409. U vraagt deze met de aanvraagcomputer aan. Als u ze in uw bezit hebt, leest u de inhoudsopgaven door. In de inhoudsopgave van maart 1924 (inv.nr. 400) vindt u een verwijzing naar resolutie nummer [resolutienummer, RR] 843 van de gouverneur. U vindt deze resolutie in hetzelfde deel: Roman krijgt toestemming de winkel van Ramadhar, gelegen op de plantage Johannisburg, over te nemen. 

Archief van de Nederlandsche Handel Maatschappij (NHM) 1824-1964 inventaris 2.20.01                  
Het archief van de NHM en de hierbij gedeponeerde archieven bevatten summiere persoonsgegevens over arbeiders in de fabriek Mariënburg en op de plantages,  zoals De Resolutie en Mon Trésor, die eigendom waren van de NHM. Het zoeken is echter moeilijk: zijn geen nadere toegangen op naam. Het vinden van informatie is daarom een toevalstreffer. Zo bevat inv.nr. 9591 een lijst van in 1882 in de fabriek Mariënburg werkzame immigranten uit Brits-Indië en inv.nr. 9593 een lijst van immigranten die in 1882 werkten op De Resolutie, evenals een lijst van personen die dat jaar vertrokken.

De archieven schetsen een beeld van de achtergronden van de immigratie, zoals cijfers van benodigde arbeiders en contracten met schepen. Ook geven ze een indruk van het dagelijks leven op de plantages: hoeveel immigranten waren er werkzaam, hoeveel mannen en hoeveel vrouwen, hoeveel loon ontvingen zij, welke producten werden er geproduceerd, etc. Kaarten en tekeningen geven een visueel beeld. Hiervoor komen de volgende bestanden uit het NHM-archief in aanmerking:

 

afdeling Cultuurzaken, inv.nrs. 9426-9590, 9591-9662 (o.a. Mariënburg, De Resolutie) N.V. Landbouw Maatschappij Commewijne, inv.nrs. 11526-11527 (Zoelen en A la Bonheure) N.V. Surinaamsche Cultuurmaatschappij, inv.nrs. 12154-12171 (Dordrecht en Peperpot) N.V. West-Indische Cultuurbank, inv.nrs. 12700-12701 (Mon Souci en Killenstein) N.V. Surinaamsche Immigratiemaatschappij, inv.nr. 12887  Kaarten en tekeningen, inv.nrs. 13209-13238

De foto’s uit het archief van de NHM, waaronder die van de fabriek Mariënburg, bevinden zich bij het ABN AMRO Historisch Archief te Amsterdam dat uitsluitend na afspraak te bezoeken is (telefoon 0206292907).

Archief van de Gouverneur van Suriname, afdeling Kabinet Geheim, 1885-1951, inventaris 2.10.18  De gouverneur was verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering daarvan in Suriname. Incidenteel kunt u informatie aantreffen over contractarbeiders. De volgende inventarisnummers komen daarvoor in aanmerking: 53, 54, 360, 517, 518, 522 en 525. Het is ook mogelijk dat de index op persoonsnamen achterin de inventaris uitkomst biedt. Let op: archiefstukken jonger dan vijftig jaar zijn slechts raadpleegbaar na toestemming van de Directeur Nationaal Archief.

Kaarten en tekeningen In C. Koeman (red.), Schakels met het verleden … (1973),                      signatuur Nationaal Archief F 70 20, zijn in facsimile kaarten van Suriname, waarop vaak plantages zijn ingetekend, opgenomen. Voor historische kaarten en tekeningen in het Nationaal Archief van Suriname, Zuid-Amerika en het Caraïbische gebied, India, Indonesië en het Verre Oosten wordt verwezen naar:

Kaarten en tekeningen van het ministerie van Koloniën 1814-1963, inventaris 4.MIKO Kaarten en tekeningen opgenomen in de Aanwinstenverzameling sinds 1888, inventaris 4.AANW  Kaarten en tekeningen in de zogenoemde collectie Leupe, inventaris 4.VEL en 4.VELH 

Delper – gedigitaliseerde Nederlandse en koloniale kranten

Op de Delpher website (www.delpher.nl) zijn miljoenen gedigitaliseerde teksten terug te vinden uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften – die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.

 Wanneer u een zoekopdracht opgeeft dan kunt een keuze maken voor Surinaamse kranten. Vervolgens kunt u zoeken in familieberichten of algemene berichten